Już pojawiła się polska cukinia, zatem można uznać, że sezon na cukinię jest już rozpoczęty. W tym roku podobno szparagi mają być dłużej, bo aż do połowy lipca, zdążycie więc użyć tych dwóch warzyw równocześnie. Sałatka z cukinii i szparagów mimo, że jest prosta, ma niecodzienny smak, który zawdzięcza świeżej kolendrze i surowej (ale jak dobrej!) cukinii.
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- pół pęczka białych szparagów
- łyżka posiekanej kolendry
- oliwa
- sól, pieprz
Szparagi ugotuj al dente w osolonej wodzie, pokrój na ok. 4 centymetrowe kawałki, większe przekrój jeszcze wzdłuż.
Cukinię umyj i za pomocą obieraczki do warzyw lub tarki (mandoliny) pokrój wzdłuż na cienkie plastry.Posól i odstaw na ok. 20 minut, aby zmiękła. Osusz ją papierowym ręcznikiem. Plastry cukinii delikatnie zwiń i wymieszaj ze szparagami i posiekaną kolendrą.
Całość skrop ulubioną oliwą (w moim przypadku truflowa) i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatka z cukinii i szparagów świetnie smakuje po uprzednim schłodzeniu w lodówce, podana z grzankami lub świeżą bagietką.