Sezon na kurki rozpoczęłam w tym roku polędwiczkami z kurkami. Uwielbiam kurki, w sezonie mogłabym je jeść na okrągło, rozpoczynając dzień jajecznicą z kurkami, kończąc na polędwiczkach, tarcie czy tagliatelle.
Polędwiczki z kurkami, jako klasyczne danie, dobrze komponują się z duszoną kalarepą.
Składniki (dla 2 osób):
- polędwiczka o wadze 50-60 dag
- 4-5 plastrów szynki parmeńskiej
- 20 dag kurek
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Polędwiczkę umyj, osusz i oczyść z błonek. Mięso natrzyj solą, pieprzem i owiń plastrami szynki. Włóż polędwiczki do nasmarowanego olejem naczynia do zapiekania.
W rondlu rozgrzej masło i duś na nim kurki, aż zmiękną. 1/4 kurek przełóż do polędwiczek, pozostałe zaś podlej śmietanką, posól, popierz i zredukuj sos na małym ogniu.
Polędwiczki piecz ok. 35 minut (15 minut pod przykryciem, 20 bez). Po upieczeniu polędwiczki wyciągnij z piekarnika i pozwól im odpocząć ok. 5 minut. Pokrój na ok. 1,5 centymetrowe kawałki i podawaj polane sosem kurkowym i pieczonymi kurkami.
Polędwiczki z kurkami doskonale smakują z duszoną kalarepą (poniżej przepis).
Duszona kalarepa
Jeśli nie jedliście duszonej kalarepy, proponuję spróbować. Smakiem zaskakuje wszystkich, bowiem jest bardzo zbliżona do młodej kapusty.
- 1 duża młoda kalarepa
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
Kalarepę obierz i pokrój w kostkę. W rondelku rozgrzej masło i duś na nim kalarepę z koperkiem, ok. 15 minut, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Posól i popieprz do smaku.
Przed podaniem całość posyp świeżo posiekanym koperkiem.
1 Response
karmel-itka says:
śliczne zdjęcia.
pyszne polędwiczki..! ach, naprawdę,świetne danie obiadowe.
i wiesz, nigdy nie jadłam kalarepkim w tymże wydaniu..