
Zwykle robię mus czekoladowy na bazie czekolady i kremówki, zatem zaciekawił mnie przepis, gdzie nie było żadnego z tych składników. Deser ten przygotowuje się chwilę. Jest on intensywny w smaku, dlatego porcje powinny być nieduże. Czekoladowy mus z ricottą można dowolnie modyfikować, wzbogacając o ulubione dodatki np. wiśnie z nalewki czy maliny.
Składniki (na 3 porcje):
- opakowanie ricotty (250g)
- 1,5 łyżki kakao (niesłodzonego)
- 1 białko
- 1/4 szklanki cukru
Ricottę wymieszać mikserem z kakao na jednolitą masę.
Nad garnkiem z gotującą się wodą postawić w żaroodpornej misce białko z cukrem. Mieszać ok. 3 minut, aż cukier się rozpuści. Ściągnąć z ognia i mikserem ubijać białko przez ok. 5 minut.
Silikonową szpatułką wymieszać białko z ricottą, rozłożyć nieduże porcje do szklanek/ kieliszków i dać na ok. 3h do lodówki.
Wierzch obsypać startą czekoladą (u mnie gorzka 70% z karmelem).
Przepis pochodzi z magazynu „Everyday Food” 01.2011.
2 komentarze
Maggie says:
Taki prosty, a tak wspaniale wyglada!
kabamaiga says:
Podoba mi się taki pomysł na deser.