Frambolat z malinami

Będąc  kiedyś w Krakowie, dowiedziałam się o cukierni, gdzie jednym z najlepszych ciast jest właśnie frambolat z malinami. Rozczarowałam się jednak, bowiem to, czego wówczas spróbowałam, było koszmarnie słodkie i sztuczne w smaku. Nie zniechęciłam się jednak i w końcu znalazłam chwilę, by zrobić własną interpretację.

Ta wersja jest zdecydowanie lepsza :) Maliny przełamują słodycz białej czekolady. Biała czekolada bezpośrednio na ciasteczkowym spodzie jest pewną kruchą niespodzianką.

Frambolat z malinami

Składniki:

spód:

  • 1 opakowanie ciastek Digestive lub innych pełnoziarnistych lub owsianych (225g)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 70g masła
  • 50g rozpuszczonej białej czekolady

masa

  • 800g twarogu sernikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
  • 200ml śmietany kremówki
  • 200g białej czekolady

wierzch:

  • 0,5 kg malin (mogą być mrożone)
  • 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 250ml płynu, najlepiej soku z malin)

Spód

Ciasteczka pokruszyć. Masło rozpuścić, dodać kakao, wymieszać i wsypać pokruszone ciastka. Całość wymieszać, aż ciastka pokryją się masłem. Tortownicę wysmarować masłem i na dno wysypać ciasteczkowy spód, ugniatając palcami. Pozostawić do ostygnięcia.

Białą czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozprowadzić cienko, równomiernie na ciasteczkowym spodzie. Zostawić do zastygnięcia.

Masa

Czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Ser wymieszać z ekstraktem waniliowym.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając ostudzoną czekoladę i całość szybko wymieszać. Masę czekoladową delikatnie wmieszać do serka. Masę serowo-czekoladową dać na spód i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż masa 9za sprawą czekolady) zesztywnieje.

Wierzch

Maliny odcedzić. Rozpuścić galaretkę w 250ml płynu (do powstałego, w wyniku mrożenia, soku z malin dolać gorącą wodę, aby łącznie mieć 250ml), dodać maliny i poczekać, aż galaretka zacznie tężeć. Wówczas masę galaretkową wylać na wierzch, ciasto wstawić do lodówki i czekać do całkowitego zastygnięcia.

 

Frambolat z malinami

Frambolat z malinami


DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    6 komentarzy

  1. malina says:

    Sernik obłędny, do tego jeszcze z malinami, same pyszności, ja używam twarożku sernikowego w wiaderku Pilos z lidla, bardzo smaczny