Jak tylko zobaczyłam okrągłe cukinie w moim warzywniaku, nie potrafiłam przejść wokół nich obojętnie :)

Urzekły mnie swoim kształtem tak bardzo, że od razu podjęłam decyzję o zmianie menu na obiad. Decyzja była jak najbardziej trafna, cukinie te nadają się do faszerowania o wiele bardziej niż zwykłe, bo są bardziej mięsiste i mają duże głębsze wnętrze do wypełnienia. W zasadzie nie mają w środku pestek. Jak dla mnie ta odmiana (satelite? nizza?) jest rewelacyjna.

Faszerowana cukinia

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 cukinie
  • 2 spore pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 20 dag mięsa mielonego (dałam z indyka)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 50g sera owczego (można dać też fetę lub ser typu bałkańskiego)

dip czosnkowo-miętowy

  • 1 mały gęsty jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej mięty
  • sól, pieprz

Cukinię wyszorować, osuszyć. Obciąć górę (ok. 1/5 wysokości) i wydrążyć środek (np. łyżką do owoców), odkładając go na bok. Środek cukinii posolić.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Na oliwie zeszklić cebulę razem z pieczarkami, pod koniec dodając pokrojony miąższ z wydrążonych cukinii. Całość doprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami.

Farsz dać do miseczki, a na pozostałej na patelni oliwie przesmażyć krótko mięso, na końcu doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne a resztę pokroić w kostkę.

Środek cukinii wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Do środka cukinii nakładać kolejno farsz: cukinia z pieczarkami, mięso, pomidory, cukinia z pieczarkami.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i postawić cukinie przykryte górną częścią. Piec 35 minut, następnie ściągnąć górną część, posypać startym serem, przykryć górą i zapiekać jeszcze 10-15 minut.

Podawać z dipem miętowo-czosnkowym (wymieszać jogurt z posiekaną miętą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem).

Zobacz również inne przepisy z cukinią

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

 

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

 


Dania główne
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy