Jak tylko zobaczyłam okrągłe cukinie w moim warzywniaku, nie potrafiłam przejść wokół nich obojętnie :)
Urzekły mnie swoim kształtem tak bardzo, że od razu podjęłam decyzję o zmianie menu na obiad. Decyzja była jak najbardziej trafna, cukinie te nadają się do faszerowania o wiele bardziej niż zwykłe, bo są bardziej mięsiste i mają duże głębsze wnętrze do wypełnienia. W zasadzie nie mają w środku pestek. Jak dla mnie ta odmiana (satelite? nizza?) jest rewelacyjna.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 cukinie
- 2 spore pieczarki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 20 dag mięsa mielonego (dałam z indyka)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 50g sera owczego (można dać też fetę lub ser typu bałkańskiego)
dip czosnkowo-miętowy
- 1 mały gęsty jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej mięty
- sól, pieprz
Cukinię wyszorować, osuszyć. Obciąć górę (ok. 1/5 wysokości) i wydrążyć środek (np. łyżką do owoców), odkładając go na bok. Środek cukinii posolić.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Na oliwie zeszklić cebulę razem z pieczarkami, pod koniec dodając pokrojony miąższ z wydrążonych cukinii. Całość doprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami.
Farsz dać do miseczki, a na pozostałej na patelni oliwie przesmażyć krótko mięso, na końcu doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne a resztę pokroić w kostkę.
Środek cukinii wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Do środka cukinii nakładać kolejno farsz: cukinia z pieczarkami, mięso, pomidory, cukinia z pieczarkami.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i postawić cukinie przykryte górną częścią. Piec 35 minut, następnie ściągnąć górną część, posypać startym serem, przykryć górą i zapiekać jeszcze 10-15 minut.
Podawać z dipem miętowo-czosnkowym (wymieszać jogurt z posiekaną miętą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem).
Zobacz również inne przepisy z cukinią
7 komentarzy
Nietylkopasta says:
Piękne danie. Ja tylko pieczarki zamieniłabym na na składnik (nie przepadam za nimi). Ale wersja np z rurkami byłaby na pewno równie smaczna!
Maggie says:
Kapitalnie wygladaja!
Agata says:
Pieczarki można pominąć lub zamiast nich dać pomidory suszone (wówczas nie trzeba dodawać świeżych).
Karolina says:
Piękne zdjęcia, takie jak lubię najbardziej!
A do tego feta i cukinia, połączenie, które uwielbiam!
Krysia says:
Zazdroszczę takich udanych cukinii. Osobiście też uwielbiam je faszerować :)
Ania vespertine says:
Prześliczne zdjęcia! Te cukinie wyglądają obłędnie, niestety nie widziałm nigdzie takich małych okrągłych w Trójmieście…
Agata says:
Powiem Ci szczerze, że od dłuższego czasu w moim warzywniaku też ich nie ma i tęsknię za nimi.