W końcu nadszedł czas na błyskawiczny przepis na ciabattę, z którym pierwszy raz zetknęłam się na warsztatach kulinarnych z Piotrem Kucharskim.
Ciabatta udała się wszystkim 8 uczestnikom, więc mogę zaryzykować stwierdzeniem, że uda się każdemu :) Nawet tym najbardziej leniwym, bowiem nie wymaga wiele czasu, ani ścisłego trzymania się proporcji. Na warsztatach każdemu wyszła nieco inna gęstość ciasta, a efekt końcowy każdej postaci był równie dobry.

Nie potrzeba też żadnych specjalnych składników ani specjalnych narzędzi. W czym tkwi więc magia tego przepisu? Chyba w prostocie.

Ciabatta

Składniki (na 1 dużą ciabattę):

  • 2 dag   świeżych drożdży (1/5 opakowania)
  • 1 szklanka (250ml ) ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300g mąki pszennej typ 650 (2 szklanki)
  • łyżeczka soli
  • ok. 2 łyżek mąki pełnoziarnistej

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i ok. 1 łyżki mąki. Zostawić na ok. 10 minut.

Wsypać resztę składników i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Mieszać tak długo, aż ciasto będzie gładkie (ok 15 minut).
Miskę z ciastem owinąć folią i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłym miejscu.

Nagrzać piekarnik do 250 stopni.

Papier do pieczenia (wielkości blachy z piekarnika) mocno obsypać mąką. Delikatnie przelać z miski ciasto, tworząc owalny kształt. Z pomocą papieru turlać ciabattę z góry na dół po papierze, aż powstanie ładny kształt ;)

Nadmiar mąki usunąć (łyżeczką, pędzelkiem, czymkolwiek) i ciabattę przenieść wraz z papierem na blachę. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Piekarnik zaparować, wrzucając na spód kilka kostek lodu lub pryskając wnętrze piekarnika kilkakrotnie wodą – spryskiwaczem do kwiatków i od razu wstawić blachę z ciabattą.

Piec ok. 15 minut. Chwilę przestudzić i kroić.

ciabatta

 

Ciabatta

Ciabatta


PieczywoPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    12 komentarzy

  1. agaton says:

    a myslisz, że przygotowanie ciasta dzień wcześniej, wrzucenie do lodówki na całą noc, tak aby z rana przygotować swieżutką ciabatę jest dobrym pomysłem? czy ma to jakieś znaczenie?

    • Agata says:

      Jeśli chcesz wstawić do lodówki, to jeszcze nieuformowane ciasto. Po wyjęciu z lodówki uformuj i pozostaw do wyrośnięcia. Nie wiem tylko, czy w ten sposób zaoszczędzisz na czasie, bowiem ciabatta na szczęście szybko rośnie ;)

  2. Magdalena says:

    Super przepis. Ciabatta wspaniała.
    Piekę ją w weekendy. Wieczorem ciasto wkładam do lodówki, rano tylko formuje, zostawiam do wyrośnięcia i mam chrupiący chlebek na śniadanie.
    Zmodyfikowałam nieco przepis – zamiast 2 łyżek mąki pełnoziarnistej dodaję otręby orkiszowe oraz zioła.
    Dzisiaj dodałam czarnuszkę.
    Bardzo dziękuję za ten przepis

  3. Kasia says:

    Wielkie dzięki za przepis, w tym tygodniu robiłam już ją trzy razy i fenomenalnie smakuje! Ten miękki i pachnący miąższ oraz chrupka skórka, idealne śniadanie :)

  4. Alicja says:

    Oświećcie mnie, co zrobiłam źle… Ciasto wyszło mi zakalcowate, w ogóle nie urosło, specem od wypieków nie jestem, wszystko zrobiłam tak jak w przepisie, jedynie składniki wymieszałam w mikserze. Czy to mogło spowodować, że nie wyszło? Ciasto włożyłam do wyrastania do piekarnika na 50 st przykryte lnianą szmatką.

    • Agata says:

      nie sądzę, że to wina miksera. Bardziej winiłabym mąkę (np. zbyt wilgotną) lub mało aktywne drożdże. Robiłam wielokrotnie tą ciabattę i zawsze rośnie jak szalona. Przed pieczeniem ciasto nie wyrosło?

  5. aaiwka says:

    Uwielbiam ciabattę , wreszcie znalazłam przepis Dziś upiekę Pytanie, Piotr Kucharski jeszcze w misce rozciągał kilkakrotnie ciasto, nie jest to konieczne? Szkoda, że nie ma filmiku Pozdrawiam