Niekiedy miewam ochotę na wiele rzeczy, na nic nie mogę się zdecydować. Wówczas rozwiązaniem mogą być małe porcje, ale zróżnicowane. Świetnie do tego się nadają małe naczynia do zapiekania, czy tak jak tu, formy do mini tarty. Byłam poza miastem, poczułam wiosnę i wenę – chciałam robić wszystko, tylko nie wiem, kto by to przejadł ;) Mając bazę do tarty, można wyczarować wiele smaków – wystarczy zerknąć do lodówki.
Składniki (na 4 mini tarty):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (to wersja na szybko, można oczywiście zrobić na kruchym spodzie)
- 1 mała kwaśna śmietana 16%
- 10 dag startego sera żółtego
- 2 jajka
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Z ciasta francuskiego wyciąć 4 okręgi o średnicy o 2 cm większej niż średnica foremek. Ciastem wylepić foremki. Z papieru do pieczenia (ja zwykle wykorzystuję ten z ciasta francuskiego) wyciąć okręgi, położyć do foremek na ciasto, a następnie wysypać albo ceramiczne lub szklane kulki albo np. suchy groch czy fasolę, aby obciążyć ciasto.
Piec ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika, ściągnąć papier i lekko przestudzić.
Śmietanę rozbełtać z jajkami i wymieszać ze startym żółtym serem.Rozlać masę na ciasto, do 4 podpieczonych tart. Na wierzch dać nadzienie (poniżej przepisy) i zapiekać jeszcze ok. 10-15 minut aż masa jajeczna się zetnie.
Tarta z karczochami i bryndzą
- 6 serc z karczochów
- łyżka bryndzy
- estragon
Środki karczochów podgotować we wrzątku ok. 10 minut. Na masę jajeczna posypać bryndzę, rozłożyć serca karczochów i całość posypać suszonym estragonem.
Tarta z serem kozim i kurkami
- garść kurek
- 3 dag sera koziego
Na masę jajeczną rozkruszyć kozi ser, na wierzch ułożyć kurki (mogą być podduszone na maśle lub chwilę podgotowane). Całość posypać pieprzem.
Tarta z ricottą i cukinią
- 1/2 cukinii
- 1 kopiasta łyżka ricotty
- kilka listków szałwii (może być suszona)
Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na masę jajeczną położyć ricottę, a następnie plastry cukinii. Całość posypać kilkoma liśćmi szałwii.
Tarta z boczkiem
- 5 dag boczku
- rozmaryn
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć chwilkę na suchej patelni. Na masę jajeczną dać podsmażony boczek, całość posypać rozmarynem.
3 komentarze
aga says:
wszstkie wersje sa dla mie bardzo smaczne:)
Karolina says:
Zrobiłam je na sylwestra:) rewelacyjny przepis polecam:)
Agata says:
cieszę się, że samkowały :)