łosoś cytrynowy

Jeśli można uzależnić się od cytryny, a w zasadzie od jej skórki, to zdecydowanie jestem uzależniona. W lodówce mam zatem składzik otarkowanych cytryn. Skórkę dodaję do ciast, omletów, a tym razem także do łososia. Łosoś marynowany przez kilka godzin w cytrynie jest bardzo aromatyczny, delikatny w smaku – taki, jakiego lubię najbardziej.

łosoś cytrynowy

Składniki (na 2 porcje):

  • 40 dag filetu z łososia bez skóry (często kupuję ze skórą i ostrym nożem ją usuwam)
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy

Filet przekroić na 2 porcje. Rybę natrzeć solą i skórką z cytryny, oprószyć świeżo mielonym pieprzem, zalać sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić na co najmniej 3 godziny.

Smażyć na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Podawać z duszonymi na maśle porami (w czasie duszenia dolewam pozostałą po rybie marynatę cytrynową).

łosoś cytrynowy

łosoś cytrynowy

łosoś cytrynowy

 


Dania główneRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected

    6 komentarzy

  1. eldiss says:

    wyglada smakowicie, na pewno zrobie;)
    a tak na marginesie bardzo mnie zaintrygowalo to zolte urzadzonko na zdjeciu – wyciskarka do cytryn? hmm, jako gadzeciara numer jeden musze sie za taka rozejrzec:)

    • Agata says:

      to metalowe urządzenie do wyciskania cytryn polecam całym sercem – jeden z moich ulubionych gadżetów kuchennych :) dostałam od przyjaciółki ze Stanów, można kupić na amazon.com