Fondant czekoladowy do pyszny deser, z płynnym czekoladowym środkiem. Jest bardzo słodki, jednak gorzka czekolada sprawia, że jest równie wykwintny w smaku. Przygotowuje się go stosunkowo szybko, efekt naprawdę jest wart każdej chwili w kuchni.
Składniki (na 2 porcje):
- 50g gorzkiej czekolady
- 35g masła
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 1 płaska łyżka mąki
- 2 kostki czekolady
- płatki kokosowe lub skórka pomarańczowa lub starta czekolada do dekoracji
Czekoladę posiekać i wsypać do metalowej (lub żaroodpornej) miski, dodać kawałki masła. W rondelku zagotować wodę i postawić na nim miskę z czekoladą i masłem. Mieszać od czasu do czasu, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i zamieszać.
Kokilki wysmarować masłem i napełnić masą. Do każdej porcji wetknąć 1 kostkę czekolady. Fondant wstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni. Piec 12 minut (następnym razem potrzymam 2 minuty dłużej). Wyjąć deser i odstawić na kilka minut. Delikatnie wyciągnąć, położyć na talerzyku, posypać ulubionymi dodatkami. Można podawać z lodami waniliowymi lub śmietaną.
1 Response
Nigger says:
Próbowałem robić, i muszę przyznać, że świetny przepis !! Åatwo się robi, a efekt zniewalający !! :)