fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy do pyszny deser, z płynnym czekoladowym środkiem. Jest bardzo słodki, jednak gorzka czekolada sprawia, że jest równie wykwintny w smaku. Przygotowuje się go stosunkowo szybko, efekt naprawdę jest wart każdej chwili w kuchni.

fondant czekoladowy

Składniki (na 2 porcje):

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 35g masła
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 2 kostki czekolady
  • płatki kokosowe lub skórka pomarańczowa lub starta czekolada do dekoracji

Czekoladę posiekać i wsypać do metalowej (lub żaroodpornej) miski, dodać kawałki masła. W rondelku zagotować wodę i postawić na nim miskę z czekoladą i masłem. Mieszać od czasu do czasu, do uzyskania gładkiej konsystencji.

Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i zamieszać.

Kokilki wysmarować masłem i napełnić masą. Do każdej porcji wetknąć 1 kostkę czekolady. Fondant wstawić na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni. Piec 12 minut (następnym razem potrzymam 2 minuty dłużej). Wyjąć deser i odstawić na kilka minut. Delikatnie wyciągnąć, położyć na talerzyku, posypać ulubionymi dodatkami. Można podawać z lodami waniliowymi lub śmietaną.

fondant czekoladowy

fondant czekoladowy


Desery
Author: Agata

Get Connected

    1 Response