Bardzo lubię domowe pączki. Tradycyjne są jednak dość pracochłonne, dlatego piekę je tylko na Tłusty Czwartek. Zdecydowanie szybciej robi się pączki hiszpańskie, a jeszcze szybciej (wręcz błyskawicznie) te. W smaku są jakby pomiędzy oponkami a pączkami. Są małe, poręczne i szybko znikające z talerza :)
Składniki (na ok. 30 sztuk):
- 200g ricotty (dałam całe opakowanie 250g)
- 2 jajka
- 75g mąki (pół szklanki)
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wymieszać serek z jajkami, dodać resztę składników i ponownie wymieszać. W garnku rozgrzać tłuszcz (olej lub pół na pół olej ze smalcem).
Ciasto nakładać łyżeczką i smażyć na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, posypać cukrem pudem.
Oryginał: Baci di ricotta
14 komentarzy
bijana says:
zapisuje koniecznie, ricotte mam a pączki uwielbiam…
kasia says:
Robilam, robilam… Oj masz racje – znikaja z talerza szybciej, niz maja czas sie upiec nowe :)
Kaś says:
też robiłam i polecam wszystkim. znikają nie wiadomo kiedy :)
Eat Positive says:
Ależ one do mnie mówią! Na pewno zrobię :)
Agata says:
ile powinno być tłuszczu objętościowo? :)
Agata says:
0,5 – 1 litra. Zależy od wielkości garnka. Ja zwykle rozpuszczam 1 kostkę smalcu i dolewam olej.
Mama Alergika says:
Chętnie je wypróbuję, z ricottą jeszcze nie jadłam:)
Lusi says:
Już raz je zrobiłam, teraz robię ponownie. O dziwo, mnie bardziej smakują następnego dnia – przypominają nieco szczecińskie całuski.
bogusława says:
ja takie pączki robiłam już za PRL-u :-)
z serka homogenizowanego waniliowego
isi says:
bez rewelacji jak dla mnie
Aga says:
Jaka miara łyżeczki proszku do pieczenia? Åyżeczka płaska czy normalna taka jak zaczerpnę z opakowania?
Pozdrawiam
Agata says:
Płaska łyżeczka, może być taka jak z opakowania, byle nie bardzo czubata.
Magda says:
Czym kladlas te paczki? Bo mi z 500g ricotty nie wyjdzie 30 sztuk ;) kładę dużą łyżką do zupy…
Agata says:
Åyżeczką jak jest napisane w przepisie, czyli łyżeczką do herbaty. Formuje za pomocą dwóch łyżeczek, tak najprościej.