Jest bardzo delikatne, bardzo szybkie i bardzo włoskie. Słodzone miodem i suszoną żurawiną. Pachnące pomarańczą. Sprawiające przyjemność w leniwe weekendowe popołudnia. Ciasto inne niż tradycyjne marchewkowe, bez obfitej polewy, robione na mące razowej. Gorąca herbata jest dla niego tylko niezobowiązującym dodatkiem.
składniki:
- 4 marchewki starte
- 200 g mąki razowej
- 2 jajka
- 150 g masła
- 3/4 szklanki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- pół szklanki suszonej żurawiny
- skórka otarta z połówki pomarańczy
- sok z połówki pomarańczy
- łyżeczka cukru pudru
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem i gałką. Masło roztopić i dodać do mąki. Jajka utrzeć z miodem i wlać do masy z mąki. Dodać marchewkę, sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszać dobrze i na końcu wsypać żurawinę. Keksówkę wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto. Piec w 180 stopniach przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Inspiracja z najnowszego magazynu Kuchnia. Przepis przeze mnie zmodyfikowany.
9 komentarzy
Cucina says:
Uwielbiam ciasta marchewkowe, to wygląda świetnie. Przemawia do mnie dodatek mąki razowej i miodu. Super!
Sylwia says:
Ja scieram, a raczej robi to za mnie maszyna na wiorki:) wkladam tarke o najmniejszych oczkach. mozna piec z termoobiegiem.
skrzywka says:
zawsze przy przepisach na ciasto marchewkowe mam dylemat jak zetrzeć marchew – na drobne wiórki czy na papkę? nigdy nie robiłam ale na to mam wybitną ochotę :)
skrzywka says:
aaaaaa i z termoobiegiem czy bez? :/
skrzywka says:
dzięki :) w weekend chyba zrobię :)
Sylwia says:
Powodzenia!
skrzywka says:
upiekłam :) boskie :) tylko z wyjmowaniem z formy radzę poczekać do całkowitego ostygnięcia hehehehe…
Kulinarnie-Niebanalnie says:
Uwielbiam ciasto marchewkowe za jego smak i zdrową formę deseru:)
matej says:
Pyszne do mojego dodałem jeszcze orzechy włoskie, Ostatnio też „zakochałem” sie w jeszcze bardziej nietypowym połączeniu warzywa z deserem. co powiecie na czekoladowe ciasto z cukinią?
http://don-yummy.blogspot.co.uk/2013/10/chocolade-courgette-cake.html