Propozycja w sam raz na zaśnieżone zimowe popołudnia. Do zrobienia w kilka minut. Babeczki pełne czekolady przyjemnie rozgrzewają, dodają energii i poprawiają nastrój. Najlepsze są jeszcze ciepłe, popijane kawą albo herbatą. Jeśli zostaną na poranne śniadanie, co rzadko się zdarza, polecam towarzystwo mleka.
Składniki:
- 50 g masła
- 70 g czekolady gorzkiej – z co najmniej 70 procent kakao
- 2 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 50 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
Masło rozpuścić w rondelku, dodać połamaną w kostki czekoladę. Po całkowitym rozpuszczeniu przestudzić. W tym czasie zmiksować cukier z jajkiem i żółtkiem na gładką masę. Dodać mleko i masę czekoladową, wymieszać lekko i przesiać mąkę z proszkiem. Ponownie delikatnie wymieszać łyżką, tylko tak, żeby składniki się połączyły. Foremki wysmarować odrobiną masła i wlewać masę i piec około 12 minut w piekraniku nagrzanym do 160 stopni.
Babeczki można oprószyć cukrem pudrem albo udekorować kawałkami czekolady.
1 Response
Magda says:
Wyglądają przepysznie :)