Gdzieś przeczytałam, że Polacy wyrzucają aż 9 milionów ton żywności. To daje nam 5 miejsce wśród krajów, które marnują najwięcej jedzenia.  Z dumą więc przyznaję, że ten  pasztet powstał z resztek. Bazą była ciecierzyca, której   za dużo ugotowałam do innego dania. Z nią  połączyłam to,  co  było w lodówce. Pomidora, świeże zioła, kilka ząbków czosnku. Wyszły dwie całkiem spore foremki.  Ich zawartość zniknęła  błyskawicznie.

Składniki:

  • 1,5 szklanki ciecierzycy
  • pomidor
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 5 pieczarek
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 5 suszonych śliwek
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • garść świeżej bazyli
  • garść zielonej pietruszki
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka imbiru
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek oliwy
  • pieprz
  • sół

Ciecierzycę namoczyć co najmniej 12 godzin. Potem odsączyć i ugotować do miękkości. Orzechy, słonecznik, płatki owsiane zalać wrzątkiem i sparzyć. Odsączyć i wrzucić do malaksera albo blendera. Rozdrobnić na gładką masę. To samo zrobić z ugotowaną ciecierzycą i ziołami. Cebulę i czosnek poszatkować i zeszklić. Dodać do nich najpierw pokrojone pieczarki, a po kilku minutach pomidora. Wymieszać i smażyć 5 minut. Jeszcze ciepłe także rozdrobnić za pomocą blendera. Wszystkie masy wymieszać z oliwą i bułką tartą. Na koniec dodać pokrojone drobno śliwki. Foremki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Włożyć masę , posypać ziarnami słonecznika i piec 50 minut w 180 stopniach.

Pasztet można jeść jeszcze ciepły, świetnie smakuje też na zimno. Trzeba go przechowywać w lodówce.

Do tego ziołowego pasztetu dobrze pasuje ostry chrzan.

 


PrzepisyPrzystawki
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response