To bez wątpienia moja ulubiona przystawka, taka idealna na kilka kęsów dla zaostrzenia apetytu. Åagodnie słodka gruszka i ostrzejsza gorgonzola dopełnione cierpkością orzecha włoskiego. Zachwycające! Można całość wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika, wtedy ser będzie delikatnie spływał po brzegach owoców. Ważne, by zjeść szybko, bo świeże gruszki lubią zmieniać kolor, nawet jeśli skorpi się je wcześniej cytryną. Świetnie pasują do sylwestrowych kolorowych drinków.
Składniki
- 3 gruszki ( mogą być z puszki, wtedy 6 połówek)
- 100 gram gorgonzoli lub innego sera z pleśnią
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- pół szklanki orzechów włoskich
- sól, pieprz
Gruszki umyć i obrać, wydrążyć i poprzecinać na ćwiartki. W każdej z ćwiartek zrobić delikatne wgłębienie. Ser rozdrobnić i wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Do każdej z ćwiartek gruszki nałożyć po łyżeczce masy serowej. Na wierzchu ułożyć kawałek orzecha. Gruszki dobrze smakują ze świeżym pieczywem skropionym oliwą.
1 Response
Magda K. says:
ależ to się pięknie prezentuje :) rewelacyjne zdjęcia