Przygotowanie tych ciasteczek trwa dosłownie moment. Åącznie z pieczeniem można się zmieścić w pół godziny. Zawierają tylko masło, cukier i orzechy – minimalizm składników. Wychodzą pyszne, pomimo że są bez mąki i bez jajek.
Składniki:
- 20 dag zmielonych orzechów (zwykle daję włoskie, tym razem laskowe)
- 10-15 dag cukru pudru
- 10 dag zimnego masła
Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy.
Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i kłaść na pergamin zachowując spore odległości.
Piec w temperaturze 190 stopni około 10-12 minut. Uważać, żeby nie spalić. Ciasteczka lekko się rozpłaszczają podczas pieczenia. Studzić na metalowej kratce.
Przechowywać w szczelnym pojemniku (np. w metalowej puszce).
24 komentarze
pyza says:
czy zamiast masła może być margaryna ?
Agata says:
nie próbowałam nigdy z margaryną, bowiem zwykle do wypieków stosuję masło, więc ciężko mi się wypowiedzieć.obawiam się, że może to być juz nie to samo.
margot says:
pycha!!!
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2012/11/wspolne-pieczenie-na-orzechowy-tydzien.html
Agata says:
margot, cieszę się bardzo, że zdecydowałaś się je upiec :)
Iza says:
witam, mam problem, ciastka rozpłaszczyły się calkowicie po 5 minutach w piecu :( wszystko robilam zgodnie z przepisem..
Agata says:
Przykro mi bardzo :( Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że albo było nie tak coś z masłem, ale po prostu bardziej tłuste orzechy :/
wero555 says:
Na serio od 10 -125 minut na serio
Agata says:
Oczywiście 10-12 minut :) Wdarł się chochlik, już poprawione – dziękuję za zwrócenie uwagi :)
eff says:
Ciastka rozpływa się w jeden placek, nierealne jest uzyskanie kulek takich jak na zdjęciu :-( i b. Słodkie dałam 13 dkg cukru,
Agata says:
Bardzo słodkie wyszły między innymi dlatego, że się rozpłaszczyły, czyli wytopiło się masło. Naprawdę nie wiem, co może być przyczyną (prawdopodobnie tłuszcz – albo „oszukane” masło, albo bardziej tłuste orzechy) :( Z tego przepisu wychodzą nie tylko mi, tu dowód: http://kuchniaalicji.blogspot.com/2012/11/wspolne-pieczenie-na-orzechowy-tydzien.html
Lan-Bud says:
Ciastka świetne, chociaż ilość cukru trzeba było zmniejszyć nawet o połowę (ale to kwestia mojego przyzwyczajenia). Podrzucam też pomysł aby ciastka nakładać łyżką do lodów – nie tylko łatwiej ale również wszystkie ciastka wychodzą idealnie równe.
Agata says:
fajny pomysł z tą łyżką do lodów :) Ciasteczka wyjdą wówczas nieco większe, ale z pewnością równie smaczne!
Kasia says:
Jak ustawić piekarnik? Na termoobieg czy góra dół? Dodam, że mam piekarnik elektryczny :)
Agata says:
Góra dół będzie ok. Przed pieczeniem możesz ciasteczka dać do lodówki.
patka says:
Witam!
PIsałaś, że przyczyną rozpływania się ciasteczek może być masło. Mam zatem pytanie – jakiego masła używasz. Moje ciasteczka wyszły pyszne, ale wyglądają jak talarki, a nie jak kuleczki.
Pozdrawiam
Agata says:
używam masła 82% tłuszczu, różnych marek. Masło warto dać zimne, prosto z lodówki
Ola says:
Z ciastek wyszedł jeden wielki placek orzechowy! Haha no cóż
Agata says:
dałaś zimne masło?
Alina says:
Ciasteczka wyszły super nie rozleciały się bo dałam 83 % masło (zimne starłam na tarce ) Dziękuję za przepis
Agata says:
bardzo się cieszę! :)
Kasia says:
Twoje ciastka na foto są cudowne i nie są wcale płaskie, więc podejrzewam jakieś przekłamanie w przepisie. Poza tym czas pieczenia: 10-125 min ??? To ile w końcu?
Agata says:
10-12 minut, już zmieniam i dziękuję za wychwycenie nieścisłości. Nic nie jest przekłamane, ciasteczka są robione z tego przepisu, czyli robione są kulki i jak widać, po upieczeniu kulkami już nie są, są lekko rozpłaszczone. Przed ich upieczeniem warto je schłodzić (lub użyć zimnego masła).
Klaudia says:
Mam pytanie czy zamiast zmiksowanych orzechów mogę dodać mąkę orzechową?
Agata says:
nigdy tak ni robiłam, jednak myślę, że nie powinno być z nią problemu :) Dodaj proszę tylko zimne masło.