To kolejne danie przywiezione z podróży. Tym razem na nasz stół trafiło z londyńskiej dzielnicy Barking zamieszkanej głównie przez Hindusów. Kluczowe są przyprawy, najłatwiej kupić je na targu, których w stolicy Wielkiej Brytanii nie brakuje. Masala dostępna jest też w naszych sklepach, wystarczy tylko dobrze poszukać. Ta mieszanka ma charakterystyczny aromat, a mięso dobrze nią nasiąka.
Składniki:
- pierś z indyka
- puszka groszku zielonego albo 250 g mrożonego
- papryczka chili
- 4 pomidory bez skórki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- koledra świeża
- 1,5 łyżeczki garam masala
- pół łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki oliwy
Na targu w Londynie można kupić porcję robionych na miejscu hinduskich dań.
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać wszystkie przyprawy i dobrze wymieszać. Indyka pokorić w kostkę i wrzucić na patelnię. Chwilę przesmażyć i dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić 15 minut. Na końcu dodać odsączony groszek ( w przypadku mrożonego – trzeba go wcześnieć wrzucić na 3 minuty do wrzątku i odsączyć). Wymieszać i zdjąć z ognia. Przed podaniem obficie posypać kolendrą.
Jeśli ktoś woli ostrzejszy smak, może dodać więcej papryki.