Polędwiczki z natury są bardzo delikatne, dlatego doskonale smakuje do nich białe wino, nie tylko do picia. Dodatek masła zaś sprawia, że są aksamitne w smaku i niewysuszone. Danie przygotowuje się szybko, a efekt finalny jest naprawdę wart wypróbowania.

Polędwiczka w białym winie

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka lub dwie małe (łącznie 40 dag)
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2-3/4 szklanki białego, wytrawnego wina

Czosnek pokroić w plasterki. Polędwiczkę naszpikować czosnkiem, natrzeć solą i pieprzem. Zalać winem i odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki. Rozpuścić masło, smażyć polędwiczkę na dużym ogni przez ok. 2 minuty po każdej stronie. po tym czasie zmniejszyć gaz, wlać wino i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Można dodać więcej masła i ok 1/4 szklanki wody. Po 20 minutach odkryć i dusić przez ok. 5 minut. Polędwiczkę podawać pokrojoną na plastry.

Polędwiczka w białym winie

U mnie w towarzystwie surówki z białej rzodkwi.

Surówka z białej rzodkwi:

  • 1 biała rzodkiew
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki śmietany

Rzodkiew zetrzeć na grubej tarce. Posolić, popieprzyć. Dodać śmietanę i wszystko wymieszać.


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected