Polędwiczki z natury są bardzo delikatne, dlatego doskonale smakuje do nich białe wino, nie tylko do picia. Dodatek masła zaś sprawia, że są aksamitne w smaku i niewysuszone. Danie przygotowuje się szybko, a efekt finalny jest naprawdę wart wypróbowania.
Składniki:
- 1 duża polędwiczka lub dwie małe (łącznie 40 dag)
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/2-3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
Czosnek pokroić w plasterki. Polędwiczkę naszpikować czosnkiem, natrzeć solą i pieprzem. Zalać winem i odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki. Rozpuścić masło, smażyć polędwiczkę na dużym ogni przez ok. 2 minuty po każdej stronie. po tym czasie zmniejszyć gaz, wlać wino i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Można dodać więcej masła i ok 1/4 szklanki wody. Po 20 minutach odkryć i dusić przez ok. 5 minut. Polędwiczkę podawać pokrojoną na plastry.
U mnie w towarzystwie surówki z białej rzodkwi.
Surówka z białej rzodkwi:
- 1 biała rzodkiew
- sól, pieprz
- 3 łyżki śmietany
Rzodkiew zetrzeć na grubej tarce. Posolić, popieprzyć. Dodać śmietanę i wszystko wymieszać.