Te placuszki serowe są niezwykle delikatne i puszyste. Świetnie nadają się zarówno na śniadanie, jak i na deser. Smakują nie tylko dzieciom :)
Składniki:
- 2 jajka
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego (bez dodatków, bez aromatów)
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii(jeśli nie posiadacie, zamiast cukru dajcie cukier waniliowy)
- 35g mąki
- 70g owoców leśnych (użyłam zamrożonych)
- syrop klonowy lub cukier puder
Owoce zmiksować, można dosłodzić. Jeśli używamy mrożonych, to najpierw je trochę odmrozić.
Oddzielić żółtka od białek. Å»ółtka ubić z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę, dodać mąkę , serek i zmiksować, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji. Białka ubić na sztywno i po łyżce dodawać do masy żółtkowej – mieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię teflonową. Zmniejszyć ogień, nakładać łyżką ciasto i smażyć przez chwilę z obu stron na suchej patelni.
Podawać z musem z owoców lub z syropem klonowym. Równie smaczne są posypane cukrem pudrem.
Przepis inspirowany przepisem Nigelli