Póki rozpocznę sezon piernikowy proponuję korzenne muffinki. Podczas pieczenia w całej kuchni czuć zapach piernika. Aromat ten nieodzownie kojarzy mi się z zimą i pomimo, że piernikowe muffinki można piec cały rok, rezerwuję je tylko na ten okres.

Piernikowe muffinki

Składniki:

suche składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,75 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

mokre składniki:

  • 0,75 szklanki mleka
  • 2 torebki herbaty ekspresowej
  • 60g masła
  • 2 jajka

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Suche składniki wymieszać ze sobą w misce.

Zagrzać mleko i zalać nim 2 herbaty, parzyć pod przykryciem ok. 10 minut. Masło rozpuścić i ostudzić. W misce roztrzepać jaja, dodać masło i sotudzone herbaciane mleko. Całość wymieszać i wlać do miski z suchymi składnikami.

Formę do muffinek natłuścić luz wyłożyć papilotkami i nakładać masę do 2/3 wysokości. Piec ok. 20 minut.

Piernikowe muffinki

Piernikowe muffinki


Muffinki
Author: Agata

Get Connected