ŚwiÄ™ta nieodzownie kojarzą mi siÄ™ z ciasteczkami. W puszkach nie może zabraknąć również tych. Są niezwykle kruche i delikatne. I bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy tylko masło, mąka i białe wino.
Składniki:
- 200g masła
- 250g mąki
- 6 łyżek białego wina (ja dajÄ™ wytrawne)
Z podanych składników zagnieść ciasto (rÄ™cznie lub mikserem). Ciasto wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować, dosłownie na 2 mm. Wycinać foremkami dowolne wzory. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 13-15 minut aż lekko siÄ™ zarumienią. Ostudzić na metalowej kratce. Posypać cukrem pudrem.
Można przechowywać je w puszcze ok. 2 tygodni.
Przepis zaczerpnięty stąd
3 komentarze
gordon says:
Te ciasteczka są pyszne-moje ulubione
Marta says:
Te ciasteczka są genialne! Wiele razy już je robiłam :)
Paula says:
Własnie wyjęłam ciasteczka z pieca. Czekają aż tata wroci z pracy. Będą prezentem na dzień Ojca. Wielki talerz ciasteczek w kształcie motylków od córeczki dla tatusie. Pycha! Mam nadzieję że nie zjemy zanim wróci z pracy ;-)