To mój pierwszy wegetariański pasztet i już wiem, że nie ostatni. Dynia daje mu łagodność, przyprawy nadają mu charakter, zaś zawartość soczewicy sprawia, że jest sycący. Pasztet z dyni świetnie smakuje z razowym chlebem
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 700g obranej, pokrojonej w kostkę dyni
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki curry
- kilka posiekanych liści szałwii
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki tartego imbiru
- sól, pieprz
- 3 jajka
- 1 kromka chleba razowego
Soczewicę zalać wodą (tak, aby tylko ją przykryć) i zagotować do rozgotowania. Odsączyć i zostawić do ostygnięcia.
W rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę, dodać czosnek i curry. Jak cebula zmięknie, dodać masło i pokrojoną w kostkę dynię – całość wymieszać. Podlać trochę wodą (ok. 50ml) i dusić do miękkości pod przykryciem (ok. 10 minut, dynia nie ma być całkiem rozpadnięta). Odlać wodę i wymieszać dynię z soczewicą. Doprawić obficie solą, pieprzem, imbirem oraz gałką, dodać posiekaną szałwię oraz pokruszoną kromkę chleba (można pominąć i dodać 1 jajko więcej, ja więcej nie miałam, więc do zagęszczenia użyłam kromki). Wbić 3 jajka i całość wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 minut, aż pasztet się zetnie. Kroić po ostudzeniu.
1 Response
burczymiwbrzuchu says:
Super! U mnie dziś też pierwszy wegetariański pasztet, z cukinią i szpinakiem, próba udana, więc może następnym razem spróbuję właśnie pasztetu z dyni? Pozdrawiam :)