pasztet z dyni i z soczewicy

To mój pierwszy wegetariański pasztet i już wiem, że nie ostatni. Dynia daje mu łagodność, przyprawy nadają mu charakter, zaś zawartość soczewicy sprawia, że jest sycący. Pasztet z dyni świetnie smakuje z razowym chlebem

pasztet z dyni i z soczewicy

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 700g obranej, pokrojonej w kostkę dyni
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki curry
  • kilka posiekanych liści szałwii
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki tartego imbiru
  • sól, pieprz
  • 3 jajka
  • 1 kromka chleba razowego

Soczewicę zalać wodą (tak, aby tylko ją przykryć) i zagotować do rozgotowania. Odsączyć i zostawić do ostygnięcia.
W rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę, dodać czosnek i curry. Jak cebula zmięknie, dodać masło i pokrojoną w kostkę dynię – całość wymieszać. Podlać trochę wodą (ok. 50ml) i dusić do miękkości pod przykryciem (ok. 10 minut, dynia nie ma być całkiem rozpadnięta). Odlać wodę i wymieszać dynię z soczewicą. Doprawić obficie solą, pieprzem, imbirem oraz gałką, dodać posiekaną szałwię oraz pokruszoną kromkę chleba (można pominąć i dodać 1 jajko więcej, ja więcej nie miałam, więc do zagęszczenia użyłam kromki). Wbić 3 jajka i całość wymieszać.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 minut, aż pasztet się zetnie. Kroić po ostudzeniu.

Zobacz inne przepisy z dyni

pasztet z dyni i z soczewicy

pasztet z dyni i z soczewicy

pasztet z dyni i z soczewicy

 


Przystawki
Author: Agata

Get Connected

    1 Response