zupa z dyni z pomidorami

Pomysł na dodanie pomidorów do zupy podsunęła mi koleżanka – Ania. Nie czekałam długo na wypróbowanie tej wersji zupy :) Jest aromatyczna i sycąca.   Nie wiem, czy ma coś wspólnego z oryginałem, ale jest b. dobra. Aniu – dziękuję!

zupa z dyni z pomidorami

Składniki:

  • 0,5 kg obranej, pokrojonej dyni (użyłam makaronowej)
  • 0,5 kg pomidorów, najlepiej limy
  • 0,5 litra bulionu (dałam warzywny)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki i selera
  • szczypta (ok 1/3 łyżeczki) gałki muszkatołowej
  • 2 czubate łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki pestek dyni

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić w rondlu na maśle, dodać dynię i dusić ok 5. minut. Wlać bulion, dodać gałkę muszkatałową i gotować ok. 10 minut, aż dynia będzie prawie miękka. W tym czasie sparzyć pomidory, ściągnąć skórę i pokroić w kostkę, posiekać natkę. Pomidory oraz natkę dodać do zupy i gotować, aż pomidory zmiękną (trwa to chwilę). Całość zmiksować.   Do kubeczka odlać trochę zupy (ok 1/3 – 1/2 kubka) i dodać śmietanę. Wymieszać, zawartośc kubka wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i białym pieprzem.

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.

Zupę podawać posypaną prażonymi pestkami.

Zobacz inne przepisy z dyni

zupa z dyni z pomidorami

zupa z dyni z pomidorami


Zupy
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. Bea says:

    U mnie tez coraz czesciej robi sie dyniowo w kuchni :) Z makaronowej nigdy jeszcze zupy nie robilam… Zazwyczaj z tych bardziej wyrazistych w smaku tylko; pomysl z pomidorami i mnie sie podoba :)

    Pozdrawiam Siostro! ;)

  2. Agata says:

    Bea, a masz pomysł, jak wykorzystać drugą połówkę dyni makaronowej? ;) chyba ją po prostu upiekę z szynką. a może zgodnie z nazwą lepiej dodać do makaronu? ;)