pomidroy pasteryzowane

Dostałam od przyjaciół bardzo dużo malinówek z ich ogrodu. Uwielbiam te pomidory zarówno tylko solone, jak też z oliwą oraz z oliwą i czosnkiem. Ilość, jaką jednak otrzymałam, zdecydowanie przerosła moje możliwości spożycia ich na surowo. Stąd też pomysł na zamknięcie ich do słoików, który podsunęła mi siostra.

pomidroy pasteryzowane

Składniki:

  • pomidory
  • sól, najlepiej gruboziarnista

pomidory pasteryzowane

Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórę. Słoiki umyć, wyparzyć i dokładnie wytrzeć.

Całe pomidory włożyć do słoika, zasypać solą i szczelnie zakręcić. W dużym garnku nalać wodę i wstawić słoiki (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików) i gotować 20 minut od wrzenia. Po pasteryzacji ustawić słoiki do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Zimą takie pomidory można dodać do zupy, do sałatki albo zjeść sam polane tylko oliwą.

pomidory pasteryzowane

pomidory pasteryzowane

 


Przetwory
Author: Agata

Get Connected

    1 Response