Dostałam od przyjaciół bardzo dużo malinówek z ich ogrodu. Uwielbiam te pomidory zarówno tylko solone, jak też z oliwą oraz z oliwą i czosnkiem. Ilość, jaką jednak otrzymałam, zdecydowanie przerosła moje możliwości spożycia ich na surowo. Stąd też pomysł na zamknięcie ich do słoików, który podsunęła mi siostra.
Składniki:
- pomidory
- sól, najlepiej gruboziarnista
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórę. Słoiki umyć, wyparzyć i dokładnie wytrzeć.
Całe pomidory włożyć do słoika, zasypać solą i szczelnie zakręcić. W dużym garnku nalać wodę i wstawić słoiki (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików) i gotować 20 minut od wrzenia. Po pasteryzacji ustawić słoiki do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Zimą takie pomidory można dodać do zupy, do sałatki albo zjeść sam polane tylko oliwą.
1 Response
Gosia says:
Brzmi bardzo prosto! takie przepisy lubię – na pewno wypróbuję!