Brownies to taki czekoladowy zakalec, nie należy zatem spodziewać się puszystego ciasta. Zamiast niego otrzymamy mocno czekoladowe ciasto z suchą górą i mokrym środkiem. Ciasto dla fanów gorzkiej czekolady, wytrawne, idealne do kawy
Przepis na podstawie tego przepisu
Składniki:
- 220g gorzkiej czekolady
- 75 g masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru(dałam mniej)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 33 g mąki
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Czekoladę połamać i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.
Jajka ubić z cukrem i ekstraktem do białości. Następnie wlać ciepła czekoladę, wymieszać, dodać mąkę.
Kwadratową formę (o boku 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę.
Piec 25-30 minut.
Kroić po całkowitym wystudzeniu (dobrze dać ciasto do lodówki).