W oryginale to ciasto jest z samymi jagodami. Ponieważ miałam ich niewiele, dodałam nektarynki. Zatem jest to ciasto z owocami, jakie akurat goszczą w naszym domu.

ciasto z jagodami

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 300 g masła
  • 130 ml kwaśnej śmietany
  • 500g owoców (ja dałam ok. 15 dag jagód i 4 nektarynki pokrojone na półplasterki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Z mąki, cukru, soli i masła ugnieść ciasto do otrzymania kruszonki. Następnie dodać śmietanę. Można to zrobić za pomocą miksera :) Ciasto podzielić na dwie częśći, owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Owoce wymieszać z cukrem, mąką, sokiem i skórką z cytryn.

Jedną porcje ciasta rozwałkować na ok. 4-5mm, wyłożyć formę o średnicy 23-25cm. Nadmiar obciąć. Wstawić formę do lodówki (a jak jest miejsce, to jeszcze lepiej, do zamrażarki) na 15 minut. Po tym czasie rozwałkować drugą część ciasta. Do formy nałożyć owoce, posmarować brzegi ciasta żółtkiem i nakryć drugą częścią ciasta. Nadmiar obciąć, brzegi docisnąć widelcem. Zrobić w cieście kilka (5-6) nacięć. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze ok. 30 minut.

Ostudzić, można podawać z kwaśną śmietaną.

ciasto z jagodami

ciasto z jagodami

Przepis na podstawie książki „Nakarm mnie” Billa Grangera, z moimi zmianami


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected