Jak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę go wypróbować. Połączenie kwaśnego rabarbaru i słodkiego sernika to zdecydowanie mój smak.
Przepis podany został przez leminę na forum cincin.cc, zmodyfikowałam go nieco.
Składniki:
- 300 g rabarbaru
- 2 łyżki wody
- 20g żelatyny
- 3 żółtka
- 150 g cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka ciepłej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400 g serka homogenizowanego naturalnego
- 3 białka ubite na sztywno
- 300ml śmietanki ubitej na sztywno
Na wierzch galaretka rabarbarowa:
- 200 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 100 g cukru
- 250 g rabarbaru
- 7g żelatyny
Rabarbar umyć, pokroić. Wrzucić do garnka, dodać wodę, sok z cytryny i gotować kilka minut, aż rabarbar zmięknie. Zmiksować, dodać namoczoną żelatynę, wymieszać i ostudzić. Å»ółtka ubić z cukrem i esencja waniliowa na jasny puch. Dodać twarożek oraz zmiksowany rabarbar i ubijać na wolnych obrotach. Następnie dodać ubitą śmietanę oraz ubite białka. Całość wylać do formy (do tortownicy)
Na wierzch dać galaretkę rabarbarową:
Rabarbar umyć, pokroić na kawałki. Zagotować wodę z cukrem i z sokiem z cytryny. Następnie dodać rabarbar i gotować kilka minut. Dodać namoczoną wcześniej żelatynę i wymieszać. Jak zacznie gęstnieć, wylać masę na sernik i całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem