Nic nie poradzę na to, ze nie potrafię przejść obojętnie koło rabarbaru. W sezonie eksploatuję go na okrągło, dopóki się nie skończy. Tym razem bardzo łatwe ciasto z przepisu bajaderki, z moimi zmianami.
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- pól kostki masła
- łyżka cukru
nadzienie:
- 50 dag rabarbaru
- 20 dag truskawek
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 6 żółtek
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
na wierzch:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Składniki na ciasto zagnieść, aż powstaną grudki – całość będzie przypominać kruszonkę. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (można piec bez) i docisnąć mocno ręką. Piec 10 minut.
Rabarbar umyć, pokroić w kawałki, truskawki pokroić w plastry. Mąkę wymieszać z cukrem. W drugiej misce rozbełtać żółtka, dodać śmietanę i wlać wszystko do suchych składników. Dodać owoce, wymieszać i wylać na podpieczony spód.
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Wyłożyć na ciasto i piec jeszcze 15 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. Ciasto kroić po wystudzeniu.
Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem