Nic nie poradzę na to, ze nie potrafię przejść obojętnie koło rabarbaru. W sezonie eksploatuję go na okrągło, dopóki się nie skończy. Tym razem bardzo łatwe ciasto z przepisu bajaderki, z moimi zmianami.

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • pól kostki masła
  • łyżka cukru

nadzienie:

  • 50 dag rabarbaru
  • 20 dag truskawek
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru

na wierzch:

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Składniki na ciasto zagnieść, aż powstaną grudki – całość będzie przypominać kruszonkę. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (można piec bez) i docisnąć mocno ręką. Piec 10 minut.

Rabarbar umyć, pokroić w kawałki, truskawki pokroić w plastry. Mąkę wymieszać z cukrem. W drugiej misce rozbełtać żółtka, dodać śmietanę i wlać wszystko do suchych składników. Dodać owoce, wymieszać i wylać na podpieczony spód.

Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Wyłożyć na ciasto i piec jeszcze 15 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. Ciasto kroić po wystudzeniu.

Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected