Sernik wcale nie musi być z sera, nie musi być ciężki i nasycony złowrogimi kaloriami. Może być lekki, puszysty i prawie dietetyczny.  Wystarczy ser zastąpić jogurtami,  niewtajemniczeni w te zmianę nie czują różnicy i z trudem dają się  przekonać,  że  w masie nie ma mąki.  Wariacją jest polewa. By  kontynuować  delikatność sos też jest w wersji light. To w zasadzie mus – tu truskawkowy, ale świetnie sprawdzi się  też malinowy czy jagodowy.

Składniki:

  • 2 jogurty bałkańskie albo greckie – gęste (po 340 gram)
  • budyń śmietankowy albo waniliowy
  • 6  jajek
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii albo cukier waniliowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru pudru albo zwykłego- można dodać więcej, jeśli lubi się bardzo słodkie

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, na koniec dodać cukier i lekko wymieszać.    Å»ółtka wymieszać z budyniem, łyżką mąki ziemniaczanej, potem dodać jogurt, olej i aromat waniliowy. Wymieszaną dobrze masę połączyć z białkami. Tortownicę wysmarować masłem i wlać na  nią całą masę. Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec około 1,20 –  do zarumienienia. Sernik pięknie wyrasta i równie brawurowo opada:)

Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i wstawić najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Musi być zimny.

Mus:

  • 30 dag truskawek – mogą być mrożone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Mocno schłodzić.


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    10 komentarzy

  1. Mags says:

    Sylwia, a ten budyn to rozumiem, ze do zoltek dodaje sie w formie proszku, tak? Czy mozna go zastapic maka ziemniaczana i esencja waniliowa? Jesli tak to chyba sie skusze, zwlaszcza, ze mam taka sama forme :)

  2. Agata says:

    Tak, budyń w proszku daje się do żółtek. Spokojnie można zastąpić go mąką ziemniaczaną (głównym składnikiem budyniu jest właśnie skrobia) i esencją waniliową (ale nie olejkiem, bo może być wyczuwalny sztuczny smak).
    W podobny sposób można zrobić sernik cytrynowy, wystarczy do masy dodać startą skórkę z cytryn.

  3. Aron says:

    Jaka byłaby kaloryczność całego sernika, na ile porcji można go podzielić i jaka byłaby kaloryczność jednej porcji? :)

    • Agata says:

      podzielić go można na kilkanaście porcji, spokojnie na 16. Co do kaloryczności to nie bardzo wiem, jak ja policzyć ;)

  4. Iza says:

    Wygląda lekko i smakowo. Mam zamiar zrobić go na święta, mam nadzieję, że się nie przypala :)
    Zabawne literówki czasami są na blogach wkradają – tutaj dkg zamiast dag i zmiskować zamiast zmiksować :) to tak do wiadomości