Mało kto wie, że liście czosnku niedźwiedziego zawierają bardzo dużo witaminy C, mają delikatny czosnkowy zapach i są świetnym dodatkiem do wielu potraw.
Składniki na 5 niewielkich słoiczków:
- 4 szklanki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego
- 100g startego parmezanu
- 70 g orzeszków pini (spokojnie można zastąpić słonecznikiem, ok 100g)
- ok.100 ml oliwy
- sól
Liście czosnku wypłukać, osuszyć i posiekać.
Posiekane liście wrzucić dosłownie na 1-2 minuty na wrzątek (w ten sposób pozbędziemy się goryczy), odcedzić. Zmiksować blenderem dodając starty parmezan, orzechy (lub słonecznik) oraz wlewając oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość doprawić solą. Przechowywać w lodówce.
pesto to ma intensywny smak, więc jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Moje propozycje jego użycia:
- dodać kilka łyżeczek do sosu śmietanowego do makaronu
- posmarować nim piersi z kurczaka luk indyka, położyć suszone pomidory, zawinąć w roladki i dusić w sosie śmietanowo-winnym
- wymieszać z majonezem i podawać z jajkami
- dodać do masła, tworząc masełko czosnkowe idealne do grzanek
- dodać do jogurtu naturalnego tworząc pyszny dip do dań z grilla
- bezpośrednio na grzankę, kładąc na wierzch plasterek pomidora
2 komentarze
Justyna says:
mam pytanie, gdzie można dostać liście czosnku??? u mnie na bazarku nie widziałam , choć mogę zapytać
Agata says:
Warto zapytać, bywa w sezonie w dobrych warzywniakach