Verrine to francuskie smakołyki podawane w niewielkich (50-100ml) szklankach. Poszczególne składniki układa się w nich warstwowo, zatem dobrze, żeby różniły się między sobą kolorami. Pomysł na tą przystawkę podpatrzyłam w kwietniowym numerze „Kuchni”. Aż ciężko uwierzyć, że to nie deser.
- mała kiść winogron
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300 ml śmietany 30 lub 36%
- 150g sera pleśniowego (typu gorgonzola, lazur, rokpol)
- 100g orzechów włoskich
Winogrona przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć na dnie szklanek, pozostawiając kilka do dekoracji.
Å»elatynę namoczyć w zimnej wodzi. Połowę śmietanki zagrzać i rozpuścić w niej pokruszony ser. po zdjęciu z ognia dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Drugą połową śmietanki ubić na sztywno, dodać ostudzoną masę serową i wymieszać. Masę przełożyć do szklanek na winogrona. Na wierzch dać orzechy włoskie. Całość schłodzić w lodówce min. 2 godziny.