Coraz częściej myślę o wakacjach i marzy mi się Toskania. Jeśli nie w tym roku, to w przyszłym tam zawitam. Specjalnie dla czytelników Marzy mi się Toskania podaję ten przepis.
Przepis ten wiele lat temu podała Magda z Mediolanu na forum mniammniam.pl. Dotychczas wielokrotnie spotkałam się z przepisami, gdzie dodaje się ubite białka. Próbowałam takiej wersji, jednak zdecydowanie wolę z samymi żółtkami.
Składniki:
- podłużne biszkopty Savoiardi lub upieczone z tego przepisu
- 250g mascarpone
- 3 żółtka
- 70g cukru
- szklanka mocnej kawy
- kieliszek likieru kawowego lub amaretto
- gorzkie kakao
Å»ółtka utrzeć z cukrem do białości za pomocą miksera, dodać mascarpone i alkohol.
Biszkopty maczać bardzo krótko (naprawę bardzo) w przestudzonej kawie (zwykle do niej dolewam też trochę alkoholu) i układać w naczyniu lub bezpośrednio w pucharkach. Wyłożyć na nie połowę kremu, następnie biszkopty, na wierzchu znowu krem. Wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao
4 komentarze
Karola says:
mniam mniam
Marchewunia says:
Uwielbiam tiramisu :) Robię dzisiaj :D
Sylwia says:
To świetnie, bo to jeden z lepszych deserów!
anya says:
nareszcie przepis bez białek i kremówki! :D takie tiramisu to ja rozumiem :) pycha!