Ten przepis wpadł mi od razu w oko w książce Jamie’go Olivera „Każdy może gotować”. Jest to pomysł na ekspresowy, bardzo smaczny obiad i podanie ryby w nieco inny sposób.

Składniki:

  • 400g filetu z pstrąga ze skórą
  • 2 łyżeczki musztardy – ja dałam francuską, w oryginale jest dijon
  • 2 garście płatków owsianych
  • oliwa
  • sól, pieprz

Rybę umyć, osuszyć, podzielić na dwie części i przyprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować niewielką ilością oliwy i ułożyć filety. Do płatków owsianych dodać trochę oliwy, zamieszać.

Każdy filet posmarować łyżeczką musztardy a następnie nałożyć płatki owsiane o docisnąć mocno dłonią. Z wierzchu polać oliwą.

 

Piec w piekarniku na najwyższym poziomie przy włączonym grillu przez ok. 10-15 minut, aż płatki się trochę przyrumienią. W środku ryba pozostanie miękka i wilgotna.


Dania główneRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze