Gizk zwany też pyrą z gzikiem czy gziką pojawiał się w moim domu piątki. To postne danie wywodzi się z Wielkopolski i poza jej granicami rzadko jest znane. A szkoda, bo choć to proste połączenie smaków, to sycące na tyle, że nie odczuwa się jakiegokolwiek braku. Przygotowanie trwa zaledwie chwilę, co w czasie przedświątecznego zamieszania w kuchni jest niezwykle ważne.
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 250 gram sera białego półtustego (kostka)
- 1/3 kostki masła
- pół szklanki śmietany
- 2 cebule
- szczypiorek albo rzeżucha
- sól, pieprz
Ziemniaki dobrze oczyścić i ugotować w mundurkach. Ser rozdrobnić, dodać śmietany i wymieszać z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Doprawić. Ziemniaki wyjąć do miseczki, obficie posypać szczypiorkiem. Na talerz nakładać: ziemniaka, ser i kawałek masła.
2 komentarze
Anna Walendowska says:
smak dzieciństwa:)
Sylwia says:
Mój też:)I odkrycie w dorosłości!