Gizk zwany też pyrą z gzikiem czy gziką pojawiał się w moim domu piątki. To postne danie wywodzi się z Wielkopolski i poza jej granicami rzadko jest znane. A szkoda, bo choć to  proste połączenie smaków, to sycące na tyle, że nie odczuwa się jakiegokolwiek braku. Przygotowanie trwa zaledwie chwilę, co w czasie przedświątecznego zamieszania w kuchni jest niezwykle ważne.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 250 gram sera białego półtustego (kostka)
  • 1/3 kostki masła
  • pół szklanki śmietany
  • 2 cebule
  • szczypiorek albo rzeżucha
  • sól, pieprz

Ziemniaki dobrze oczyścić i ugotować w mundurkach. Ser rozdrobnić, dodać śmietany i wymieszać z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Doprawić. Ziemniaki wyjąć do miseczki, obficie posypać szczypiorkiem. Na talerz nakładać: ziemniaka, ser i kawałek masła.

Przepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze