mus czekoladowy

Oryginalny przepis pochodzi z książki   Karuzela Smaków
Uwielbiam czekoladę w takiej postaci, przede wszystkim za czas oraz za ekspresowy czas wykonania.

mus czekoladowySkładniki (na 5 porcji):

  • 1 gorzka czekolada, zawartość kakao 70%
  • 100ml śmietany 30%
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 jajko
  • opcjonalnie łyżka alkoholu, np. nalewki malinowej, likieru pomarańczowego

 

Czekoladę drobno posiekać. Ziele utłuc w moździerzu, dodać śmietankę i zagotować. Ciepłą śmietanką zalać czekoladę, zostawić na chwilę do rozpuszczenia. Miksować na wysokich obrotach przez 30 sekund, dodać jajko i miksować 1 minutę. Przelać do kieliszków, schłodzić w lodówce. Czasem dodaję likier pomarańczowy i świeżą skórkę z pomarańczy.

Deser jest pyszny, ale bardzo słodki, dlatego podaję w małych porcjach.


Desery
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

    • Agata says:

      Ziele angielskie dla przełamania smaku czekolady. Daje ciekawą nutę, która wg mnie nadaje charakteru temu deserowi. Możesz spróbować też z chili czy skórką z pomarańczy, jednak polecam spróbować z zielem angielskim :) W smaku ciężko odgadnąć, co to jest, co intryguje zjadaczy musu ;)