Oryginalny przepis pochodzi z książki Karuzela Smaków
Uwielbiam czekoladę w takiej postaci, przede wszystkim za czas oraz za ekspresowy czas wykonania.
- 1 gorzka czekolada, zawartość kakao 70%
- 100ml śmietany 30%
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 jajko
- opcjonalnie łyżka alkoholu, np. nalewki malinowej, likieru pomarańczowego
Czekoladę drobno posiekać. Ziele utłuc w moździerzu, dodać śmietankę i zagotować. Ciepłą śmietanką zalać czekoladę, zostawić na chwilę do rozpuszczenia. Miksować na wysokich obrotach przez 30 sekund, dodać jajko i miksować 1 minutę. Przelać do kieliszków, schłodzić w lodówce. Czasem dodaję likier pomarańczowy i świeżą skórkę z pomarańczy.
Deser jest pyszny, ale bardzo słodki, dlatego podaję w małych porcjach.
2 komentarze
ALINA1234 says:
po co ziele angielskie?
Agata says:
Ziele angielskie dla przełamania smaku czekolady. Daje ciekawą nutę, która wg mnie nadaje charakteru temu deserowi. Możesz spróbować też z chili czy skórką z pomarańczy, jednak polecam spróbować z zielem angielskim :) W smaku ciężko odgadnąć, co to jest, co intryguje zjadaczy musu ;)